Cap cosa no torna al no-res, ans totes, per la disgregació, tornen als elements de la pròpia matèria.
LUCRECI, De rerum natura, 50 aC
Theodore Gray és un apassionat de la taula periòdica i un col·leccionista d’elements químics. O potser hauríem de dir més apropiadament que ho és de substàncies químiques elementals, de compostos químics i d’objectes constituïts per aquestes substàncies. El seu llibre Els elements: Una exploració visual de tots els àtoms coneguts de l’Univers, que va publicar l’any 2009 a l’editorial Black Dog & Leventhal Publishers, ha estat traduït al català i publicat conjuntament per l’Institut d’Estudis Catalans, la Universitat de València i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb motiu de l’Any Internacional de la Química. La traducció ha estat realitzada per la professora Pilar González Duarte, catedràtica emèrita de química inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració de Raquel Ríos i Cristina Rodríguez; la supervisió terminològica de Salvador Alegret, catedràtic emèrit de química analítica de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la correcció lingüística de Josep M. Mestres, Martí Sitjà i Sílvia Teulats, del Servei de Correcció Lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans.
Els elements és un llibre que crida l’atenció només en veure’l per la bellesa de les fotografies (del mateix Theodore Gray i del fotògraf Nick Mann) i per l’excel·lent maquetació. Roald Hoffmann, escriptor i guanyador del Premi Nobel de Química, n’ha fet el comentari següent:
Aquest és el llibre sobre elements que, en estil i contingut, eclipsa tots els altres! Les fotografies, presentades amb un fons negre, són fantàstiques. En els peus que les acompanyen, Gray, amb les paraules justes, esbossa les aplicacions de cada element, en furga la his- tòria i no té por de fer comentaris aguts sobre el món.
I Eric Scerri, autor de The periodic table: Its story and its significance, ha dit de l’autor i del llibre:
Theodore Gray és un àvid col·leccionista i fotògraf d’elements i, a més a més, un divulgador científic de primera fila. Ha confegit un llibre excel·lent sobre els elements que atraurà totes les persones interessades en la química i en la ciència en general.
Presentació del llibre del pròleg de l’edició catalana a càrrec de Pilar González Duarte i Salvador Alegret Sanromà:
Al llarg dels segles, l’observació de l’Univers, del planeta Terra i del nostre entorn ha fascinat la humanitat i ha desvetllat la seva curiositat. Avui, la ciència ha permès establir que, més enllà del que podem veure a ull nu, hi ha àtoms, és a dir, elements químics que actuen com a unitats bàsiques de tot el que ens envolta i de nosaltres mateixos. Però quants elements es coneixen? Quin és l’aspecte dels elements en estat pur? Quins compostos formen i quines propietats tenen? Quins elements o compostos són presents (o, fins i tot, essencials) en la vida quotidiana? A aquestes i a moltes altres preguntes dóna resposta el llibre de Theodore Gray.
Presentació a càrrec de: AURELI CAAMAÑO Consell Editorial d’Educació Química EduQ
Aquest llibre constitueix una visió de la química per al gran públic a través d’una espectacular presentació visual de les propietats i les aplicacions de les substàncies químiques. També és un bon recurs per als ensenyants de química, pel gran nombre d’aplicacions i de referències històriques que conté. I, finalment, és una excel·lent obra de referència per als estudiants, ja que els permetrà copsar que la química és una ciència imprescindible en la nostra vida quotidiana.
En definitiva, estem davant d’un magnífic llibre de divulgació científica altament recomanable. Una combinació perfecta de química i fotografia artística al voltant dels cent divuit elements químics de la taula periòdica. Només suggeriríem una millora: una diferenciació terminològica més clara entre els nivells de significació atòmica i macroscòpica dels elements químics. En qualsevol cas, deixant de banda aquest aspecte, la seva lectura de bon segur proporcionarà moments de gran gaudi al lector, que a la vegada aprendrà molt sobre les propietats i aplicacions de les substàncies elementals i els compostos químics que se’n deriven.
No hi ha cap dubte que la publicació d’aquest llibre ha estat una excel·lent contribució de l’Institut d’Estudis Catalans a la celebració de l’Any Internacional de la Química. Val la pena gaudir-ne. No se’l perdin.
Data d’edició: 2019
Descripció física: 240 p. : il·l. col. ; 26 x 26 cm
Entitats: Institut d’Estudis Catalans. Secció de Ciències i Tecnologia
Universitat de València
ISBN: 978-84-9965-470-6 (IEC) ; 978-84-9134-417-9 (PUV)
Edició: 2a ed.
Editorial: IEC [coedició amb] : Publicacions de la Universitat de València
Punt de venda:
Llibreria de l’Institut d’Estudis Catalans
PVP: 35,00 €
Descompte del 15% sobre el PVP per a tots els associats de les societats filials de l’Institut d’Estudis Catalans
Clica aquí per la compra online
Clica aquí per baixar-te la ressenya del Sr. Jordi Llorca respecte les apps i vídeos complementaris al llibre