XVII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament «Antoni Quintana Marí»
Sessió temàtica: “150 ANYS DE LA TAULA PERIÒDICA DELS ELEMENTS”
- Lloc: Institut d’Estudis Catalans
- Adreça: Carrer del Carme, 47
- Ciutat: Barcelona
PROGRAMA PROVISIONAL
A continuació de la sessió inaugural es presentaran les comunicacions amb els seus corresponents debats. Durant el desenvolupament de la Jornada es durà a terme el lliurament del “XVII Premi Antoni Quintana Marí” per a treballs de recerca d’estudiants d’ensenyament obligatori i post obligatori.
Antoni Quintana Marí (1907-1998) fou un dels pioners de la Història de la Ciència a Catalunya pels treballs sobre Antoni Martí i Franquès que publicà a partir de 1932. Mestre, més de químic, col·laborà amb el Seminari de Pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona en l’època republicana, on plantejà el valor pedagògic de la història de la ciència. Sobre aquesta qüestió publicà un treball a la revista Archeion, de l’Académie Internationale d’Histoire des Sciences. Amb una trajectòria destacada en l’àmbit de la química cerealista, mantingué la vocació investigadora per la història de la ciència, convençut que era una eina útil per a l’ensenyament.
El premi als treballs de recerca que atorga anualment la SCHCT i aquesta jornada són un homenatge a la seva contribució.
A la Jornada d’enguany, la conferència inaugural anirà a càrrec de: Josep Simon Castel, investigador Ramón y Cajal. Institut Interuniversitari López Piñero, Universitat de València, amb el títol: «La Màquina Universal: Mètode infal·lible per resoldre qualsevol problema pedagògic mitjançant la intuïció històrico-científica»
El programa de la Jornada, la distribució de les comunicacions i altres detalls sobre l’organització de la Jornada es faran conèixer a través de la web de la SCHCT a partir del 2 de novembre de 2019.
El comitè organitzador d’aquesta jornada vol aprofitar aquesta nova convocatòria per ampliar els objectius i les àrees temàtiques amb noves idees i nous col·laboradors. Amb aquest esperit es convoca la “XVII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament” com a mostra de la consolidació dels vincles establerts entre la història de la ciència i l’ensenyament.
En convocar aquesta nova jornada la SCHCT pretén:
Assistència i comunicacions
En aquest sentit, el comitè organitzador anima a tots aquells professors/es i historiadors/es de la ciència interessats en aquesta temàtica a participar en aquesta Jornada i a presentar, també, comunicacions. Cada persona inscrita a la jornada podrà defensar fins a un màxim de dues comunicacions, sempre que una d’elles sigui compartida. L’experiència en jornades anteriors ens ha dut a proposar les següents àrees temàtiques:
Terminis
30 de setembre de 2019: termini recepció de resums per propostes de comunicació (adreça schct@iec.cat).
30 de setembre a 14 d’octubre 2019: sol·licitud de beques. La Societat ofereix beques a estudiants i llicenciats en atur. Els interessats han d’enviar una sol·licitud amb els motius, adjuntant la documentació acreditativa a schct@iec.cat
14 d’octubre de 2019: confirmació de les comunicacions acceptades als sol·licitants.
15 d’octubre a 13 de novembre: inscripció (al formulari en línia que estarà disponible al web de la SCHCT (http://blogs.iec.cat/schct)
Inscripció
La inscripció es farà per mitjà d’un formulari en línia operatiu durant el període d’inscripció, del 15 d’octubre al 13 de novembre, (pagament amb targeta de crèdit o transferència bancària, d’acord amb les indicacions del formulari). La inscripció inclou el llibre de resums de comunicacions, l’assistència i les actes corresponents (edició en línia).
La quota general serà de 22 € i la reduïda d’11 € (per als socis SCHCT i altres filials de l’IEC).
Si voleu fer-vos soci de la SCHCT https://blogs.iec.cat/schct/about/inscripcions/
Lloc de celebració de la jornada
15 de novembre. Institut d’Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona
16 de novembre. Residència d’Investigadors (CSIC) Carrer de l’Hospital, 64. 08001 Barcelona
Organitza
Per a més informació adreceu-vos a schct@iec.cat
i consulteu el web de la SCHCT http://blogs.iec.cat/schct
Entitat col·laboradora
Institut d’Estudis Catalans
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.
Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies