La taula periòdica dissenyada per Andreas von Antropoff [+] el 1924 va representar la síntesi de dos altres models anteriors: la taula periòdica matricial, de Werner (1905), modificada per Pfeiffer i Paschen; i la taula periòdica d’arbre, de Thomson i Bohr (1922), com es va comentar en un post anterior [+]. La primera mostrava els grups d’elements segons les seves propietats químiques, en grups o columnes –similituds químiques– i en períodes o files, per ordre creixent de masses atòmiques. Werner va dissenyar la seva taula abans de les noves classificacions basades en nombres atòmics, perquè aquest concepte encara no existia. La taula de Thomson i Bohr mostrava també els grups, i intercalava els elements de transició i de transició interna. Va publicar el seu treball en revistes científiques, i va editar el 1929 un Atles de química [+] que es va difondre molt. El model de taula periòdica de Von Antropoff va ser molt ben acollit per la comunitat científica, per la seva elegància, la seva vistositat i el seu rigor. Se’n van fer murals de cartolina i d’hule, que es van difondre per molts centres universitaris i de secundària, d’Europa i dels Estats Units. A Barcelona el professor Antonio García Banús va fer pintar una taula periòdica mural d’aquest model, amb algunes variants, que segueix present a l’actual aula 111 de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona.
Von Antropoff era un important càrrec del partit nacionalsocialista alemany a la Universitat de Bonn (vegeu fotografia de la capçalera d’aquesta entrada, on és presidint una concentració a la seva universitat), i això va fer que, un cop acabada la Segona Guerra Mundial el 1945, la gran majoria de taules periòdiques del seu model fossin destruïdes o ocultades. Segons informacions de primera mà, en aquest moment a Alemanya no hi ha visibles taules periòdiques de Von Antropoff. La taula periòdica de Barcelona no va ser esborrada durant la dictadura franquista, i fou recuperada i restaurada com a objecte històric el 2008.
Linus Pauling [+] va ser un professor i investigador americà que va guanyar dos premis Nobel, el de química i el de la pau. En el seu llibre bàsic General Chemistry, del 1947, va publicar-hi una taula periòdica inspirada i copiada de la de Von Antropoff, amb algunes modificacions i actualitzacions. La militància i activisme polític de Pauling, en contra de la guerra i de les proves nuclears, no li devia permetre reconèixer la inspiració de la taula periòdica d’un nazi com Von Antropoff, a qui no cita en cap moment en els seus llibres. Pauling va treballar al California Institute of Technology, del qual va sortir per discrepàncies polítiques –érem a la guerra freda, i el van acusar de fer el joc al comunisme soviètic–, després va ser contractat per la Universitat de California a San Diego i posteriorment a la Universitat de Stanford. L’empresa editora de l’Encyclopaedia Britannica li va encarregar, juntament amb el professor Joseph John Lagowski –un important investigador i professor de la Universitat de Texas a Austin–, la redacció de l’entrada sobre la taula periòdica, capítol que avui segueix present i actualitzat en la seva edició en línia [+]. En aquesta edició la Britannica usa com a il·lustració de taula periòdica el model de Pauling derivat del de Von Antropoff, acolorit i actualitzat amb els 118 elements d’avui.
Taula periòdica de Linus Pauling (1947) i de l’Encyclopaedia Britannica (2019). Aquesta darrera manté la nomenclatura antiquada dels grups, de 0 a VIII (duplicats a i b), en lloc de la forma moderna (1988) de grups, numerats d’1 a 18.
Buscant referències d’aquesta taula periòdica, vaig trobar en una breu nota trobada en un butlletí intern de l’Alpha Chi Sigma Fraternity de la Universitat d’Illinois [+] que els professors jubilats Jenny i Jim Marshall donaven la referència d’una taula periòdica del model de Von Antropoff que havien vist a Berkeley, però sense cap il·lustració. En l’article citaven també la taula històrica de Barcelona, de la qual havien vist la referència publicada al web Chemogenesis el 2009 [+]. Aquest web, amb pretensions d’exhaustivitat, no aporta cap informació addicional.
Amb aquesta referència vaig concertar una cita al College of Chemistry de Berkeley, on des de la seva unitat de comunicació es van mostrar disposats a ensenyar-me la taula periòdica mural de Von Antropoff, que en l’actualitat no és visitable: sembla que per influència de Pauling, la van retirar de la vista atesa la discrepància ideològica entre ambdós. A la mort de Pauling la van tornar a exhibir, però per pressions d’algun pare d’alumne la van tornar a amagar. Actualment la tenen en un magatzem, i em van comentar que potser en el futur la tornaran a tenir visible, atès l’interès històric de la peça. Fa 150 cm d’amplada i 120 cm d’altura. És impresa sobre cartolina, muntada en un marc de fusta, i és transportable. Es mantenen força vius els colors originals, com es pot veure de la figura adjunta. Va ser impresa el 1925 per Koehler& Volckmar AG, a Leipzig. Em consta que pel món hi ha alguns altres exemplars d’aquest model de cartolina, que a vegades es venen per les plataformes de productes artístics en línia. No en sé els preus.
Actualment, doncs, són només tres els exemplars murals de taula periòdica de Von Antropoff localitzats: la de Barcelona, pintada a l’oli sobre paret; la de Berkeley, en cartolina, i una d’hule, existent a l’INS Maragall de Barcelona, en força mal estat, i reproduïda en el llibre 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona (S. Álvarez i C. Mans, editors) d’Edicions UB (2019). Caldrà seguir buscant…
Esquerra: Taula periòdica mural de Von Antropoff a Berkeley (1925). Dreta: Taula periòdica mural de l’edifici històric de la UB (1934, restaurada el 2008). Aquesta té afegides les masses atòmiques dels elements.