L’any que ve celebrarem l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements (AITP2019), coincidint amb el seu cent cinquantè aniversari. El 1869, Dmitri Mendeléiev va fer una gran aportació a la química amb la seva publicació (figura 1). Diversos autors van contribuir, de manera gairebé simultània, a la proposta de la classificació dels elements, però va ser el químic rus qui va aportar una raó per a la seva ordenació coherent, va predir amb èxit l’existència d’elements encara no descoberts o va corregir les masses atòmiques d’elements coneguts i les posicions d’alguns d’ells a la taula. Mendeléiev és acceptat i reconegut com l’autor de la taula periòdica, el seu nom consta entre els químics més rellevants de la història i ha rebut molts reconeixements, tant en vida com després de la seva mort. El 1955, un nou element químic va ser anomenat mendelevi (Md) en el seu honor i l’any que ve, com dèiem, celebrarem l’AITP2019 amb motiu del cent cinquantè aniversari de la seva proposta per a classificar els elements. Fins i tot hi ha un cràter a la Lluna que ha estat batejat amb el seu nom!
Hi ha una teoria que, en forma de llegenda, ha anat calant entre els estudiosos, i és que diverses publicacions divulgatives l’han descrit, nombroses vegades i al llarg dels anys. Però està força clar que Mendeléiev no es va despertar un bon dia amb un “eureka!”, com el que va exclamar Arquimedes quan sortia de la banyera. Aquesta no és més que una història apòcrifa que, com tantes altres, a força d’anar-la repetint ha anat calant en l’imaginari col·lectiu. Com dèiem, el somni de Mendeléiev és una llegenda força estesa i acceptada per molts com a fet històric, ja que ens hem trobat amb l’esdeveniment en textos de diversos autors i, fins i tot, l’hem vist amb els nostres propis ulls en documentals divulgatius. En el suposat somni, el químic rus es veia jugant al solitari amb unes cartes en què figuraven els símbols de cadascun dels elements llavors descoberts, i els anava col·locant sobre l’escriptori en l’arranjament que després proposaria i que avui coneixem com a taula periòdica dels elements.
Sigui com sigui, fruit d’un somni revelador o «simplement» producte del llarg estudi, estem a les portes del cent cinquantè aniversari del naixement de la taula periòdica de Mendeléiev, i per això cal que ens preparem per retre’ls homenatge (a pare i filla).
Primera taula periòdica dels elements (Dmitri Mendeléiev, 1869).