El 5 de febrer se celebrà l’acte inaugural de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics a la Sala Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre de Barcelona. L’acte fou presidit per l’Honorable Consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón i hi van prendre la paraula Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Carles Bo, president de la Societat Catalana de Química (SCQ); Rafel Homet, diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona, i Pilar Goya, presidenta de l’European Chemical Society.
A l’acte vàrem gaudir de la conferència 150 anys d’un descobriment científics cabdal: la taula periòdica, que impartí la Dra. Pilar González, catedràtica de química inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona, membre de l’IEC i expresidenta de la SCQ. La conferència va meravellar el públic, tant als qui la taula periòdica és una eina habitual de treball com a aquelles persones totalment alienes a la química.
Posteriorment, el Dr. Santiago Álvarez, catedràtic del Departament de Química Inorgànica de la Universitat de Barcelona (UB), presentà un conjunt de peces musicals relacionades amb la química, que seleccionà per a aquesta ocasió i que foren interpretades magníficament pel quintet de corda de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Entre les peces musicals, cal destacar el fragments per a cordes de Chemical Elements 2018: A Musical Mosaic, composta per Ernest Gilart, catedràtic emèrit de química orgànica de la UB, que ens demostrà com la química i la música són disciplines estretament lligades.
L’acte finalitzà amb la lectura d’un manifest a càrrec d’Àngel Messeguer i Peypoch, professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), membre de l’IEC i també expresident de la SCQ. En aquest manifest es feu palesa la importància dels elements químics i la influència en el món cultural, econòmic i polític de la societat, així com també la importància de la química al nostre país, tant a nivell d’acadèmic i d’investigació com la important xarxa d’empreses químiques ubicades al nostre país. El manifest també reivindicà la rellevància de la química com a eina indispensable per al desenvolupament sostenible i per a la resolució dels grans reptes actuals de la societat en els àmbits de l’energia, l’educació, l’agricultura i la salut, tal i com ja va assenyalar la UNESCO.
Entre el públic assistent cal destacar representants d’universitats, centres de recerca i empreses coorganitzadores de l’AITP, sense el suport de les quals seria impossible celebrar l’AITP amb el ventall d’actes previstos, així com també representants d’altres entitats que hi donen suport.
Esperem que gaudiu dels actes que hem organitzat amb molta il·lusió per a l’AITP!
Si no vareu poder venir clicant aquí trobareu el video de l’acte i podreu escoltar els parlaments, presentacions i concert.