La taula periòdica? Allò que ens feien aprendre de memòria? Allò que sempre suspenia? Però… serveix per a alguna cosa?
Sí, d’aquest estil són els comentaris que encara avui suggereix el record de la taula periòdica a moltíssimes persones, a una colla de generacions, inclosa la meva. L’aprenentatge de la química s’iniciava com un exercici memorístic forçat, sense gaire solta ni volta, per introduir el que és un descobriment cabdal de la ciència, la taula periòdica dels elements químics, de la qual l’any 2019 celebrarem el cent cinquantè aniversari. Els mètodes didàctics del passat no han ajudat gaire que una de les icones més reconegudes tingui el lloc que es mereix. Als que ens agrada la química, no ens cal més motivació per a alinear-nos amb la celebració d’aquest any internacional declarat per l’ONU. Des de la Societat Catalana de Química impulsem un seguit d’activitats a tot el país amb la voluntat de celebrar l’efemèride, i aprofitar-la per divulgar l’important paper que té la química.
Trobareu moltes taules periòdiques, a banda de la clàssica. Com que en la taula periòdica es poden representar tota mena de propietats, us proposo cinc taules:
Primera:
Font https://kaiserscience.wordpress.com/chemistry/atoms/electron-configuration-new/
Observeu aquesta taula, els blocs d’etiquetes (s, d, p i f), les mides de les files (2, 2+6, 2+10+6, 14). Aquestes etiquetes provenen de la mecànica quàntica i representen nombresquàntics i nombres d’electrons. La teoria que explica el món dels àtoms i de les molècules, la seva estructura electrònica i les propietats es va formular el 1929. El fet extraordinari del qual celebrarem cent cinquanta anys és que Dmitri Mendeléiev, el 1869, seixanta anys abans que Schröndinger formulés la mecànica quàntica, va proposar l’ordenació dels elements químics en forma de taula, la que coneixem ara.
Segona:
Aquesta taula periòdica (https://youtu.be/SDKqp3x_jW8) mostra en una animació temporal el descobriment de cadascun dels elements químics. La ciència ha avançat més en les èpoques de pau, i més en les regions dominants en cada època. El descobriment dels diferents elements químics reflecteix clarament la situació geopolítica de cada moment.
Tercera:
L’any 1998, la Societat Catalana de Química va publicar una taula periòdica ben original, inspirada en una del 1976 de W. F. Sheehan, en la qual en lloc de les caixes corresponents a cada element es va dibuixar una forma irregular, l’àrea de la qual és proporcional a l’abundància relativa de l’element químic a la Terra.
Quarta:
El 2018, la Societat Europea de Química (EuChemS) ha creat aquesta nova taula, en la qual s’usa el concepte escassetat dels elements químics per a invocar la importància que té en el desenvolupament. Aquesta taula està disponible en moltes llengües i us la podeu descarregar des de l’enllaç https://www.euchems.eu/euchems-periodic-table/.
Cinquena:
Està la taula completa? Doncs, ara sí. Ara tenim una taula periòdica que sembla completa, amb totes les caselles de les set files plenes amb 118 elements, i tots els elements tenen símbol i nom. Es descobriran nous elements sintètics, que ja tenen el seu lloc a les noves files que es començaran a omplir. S’iniciaria la fila g, i es parla d’àtoms superpesats. Trobareu en l’article d’Hiromitsu Haba (Nature Chemistry, núm. 11, p. 10-13, 2019) una bona perspectiva dels experiments que es plantegen, de les propietats que caldria esperar per als nous elements, i de com seria una taula ampliada fins a 172 elements.