Preparant una exposició sobre la taula periòdica
RECURS
Realitzat per: Diversos/es autors/es
En motiu de l’any internacional de la taula periòdica són molts els centres que estan preparant exposicions amb diverses taules periòdiques per compartir amb l’alumnat aquesta efemèride. Preparar una taula periòdica amb els i les estudiants pot esdevenir una bona oportunitat educativa per treballar i evidenciar amb l’alumnat aspectes relacionat amb aquesta classificació icònica dels elements.
A continuació, us deixem algunes idees que us poden inspirar a l’hora de preparar la vostra proposta.
Proposta 1: Taula periòdica on s’evidencien les principals aplicacions dels elements químics a materials quotidians. Per exemple, la proposta de Ms. Bunda Chemistry o de l’Escola el Bon Salvador.
Aquesta proposta permetrà que l’alumnat descobreixi el paper fonamental d’alguns elements no tan coneguts en diverses aplicacions a la seva vida quotidiana i dotar de d’autenticitat el seu significat. El repte d’aquestes representacions es troba en proposar aplicacions per als elements del darrer període.
Proposta 2: Taula periòdica on s’evidenciï l’abundància dels diversos elements a la Terra. Per exemple, la taula proposada per EuChems.
Aquesta proposta permetrà discutir quins són aquells elements que es troben en “perill d’extinció” i, si es relaciona amb la proposta anterior, en quins principals materials i aplicacions s’utilitzen.
Proposta 3: Noves maneres de presentar la taula periòdica. Per exemple, la proposta del Joan Farré o de la Maria Luisa Ferrer, que consistia en un concurs de taules periòdiques que es va exposar per Sant Jordi (veure imatge de la notícia).
Aquesta proposta permet evidenciar quin és el criteri d’ordenació actual dels elements de la taula periòdica i discutir altres possibles criteris. En aquest article, trobareu més reflexions que us poden ajudar a dissenyar la vostra nova proposta. Des d’una altra perspectiva, també es pot aprofitar per connectar la química amb altres disciplines artístiques.
Proposta 4: Connectant la taula periòdica amb la poesia. L’any 2017, la Mary Soon Lee va publicar Elemental Haiku, una col·lecció de 103 haikus (poemes breus) cadascun d’ells relacionats amb un element de la taula periòdica. En el seu Twitter, Juan Carlos Calpe n’ha proposta una adaptació. També en aquesta mateixa línia, el físic i poeta David Jou també va escriure fa anys un poema.
De ben segur que a la xarxa també haureu trobat altres propostes, com la famosa taula periòdica amb els espectres d’emissió de l’Eugènia Balcells o moltes altres que també es poden treballar a nivells més alts. Com serà la vostra proposta? Compartiu-nos els resultats!
Imatge extreta de la piulada de l’Institut Fco. de Goya sobre la proposta de la Maria Luisa Ferrer el 8 de maig del 2018